Ihonhoito

Silmäpussien syyt ja hoito

Silmäpussit ja tummat silmänaluset liittyvät Kiinalaisen lääketieteen mukaan Munuaisten energian heikkouteen. Energian heikkous voi johtua useista eri syistä, ja se on otettava huomioon myös hoidossa. Tässä artikkelissa listaan erityyppisiä syitä silmäpusseihin ja miten niitä hoidetaan.

Kuopalle painuvat tummat silmänaluset

Tummat silmänaluset, jotka painuvat kuopalle, viittaavat Munuaisten* Yinin vähyyteen ja kuivuuteen. Tähän liittyviä muita oireita ovat mm. huimaus, tinnitus, huono muisti, jano ja kuiva suu öisin, yöhikoilu, kuumotus kämmenissä, jalkapohjissa ja rinnan keskustassa, kipeä selkä ja polvet, ummetus ja tumma, niukka virtsa. Huomaa, ettei kaikkia näitä oireita välttämättä esiinny, mutta yöhikoilu ja kuiva suu öisin ovat Munuaisten Yinin avainoireita. Tilalle ominaista on myös laihtuminen sekä kielen punainen väri, jossa ei ole katetta.

Usein Munuaisten Yinin vähyys voi seurata pitkäaikaisesta sairaudesta, pitkään jatkuneesta liiallisesta työnteosta tai pitkäaikaisesta emotionaalisesta stressistä. Yinin vähyys aiheuttaa Yang energian liiallisuutta ja koska Yang on luonteeltaan tulta ja kuumaa, se kuivaa Nesteitä. Nesteiden kuivaminen aiheuttaa silmien alle kuopat sekä kehon kuumotusta, kuivaa suuta ja yöhikoilua. Edellämainittua Yinin vähyydestä johtuvaa Tulta kutsutaan Tyhjyys-Tuleksi.

*Kiinalainen lääketiede näkee sisäelimillä olevan paljon laajempia funktioita kuin länsimaisen lääketieteen mukaan. Tätä eroa korostetaan kiinalaisessa lääketieteessä kirjoittamalla sisäelimet isolla alkukirjaimella. Sisäelimiin liitetään kiinalaisessa lääketieteessä energeettisiä funktioita, henkisiä aspekteja ja tunne-elämää. Kun siis puhutaan vaikkapa Munuaisten energian heikkoudesta, se ei tarkoita, että munuaisissa olisi länsimaisesta näkökulmasta tarkasteltuna jotain vialla.

Hoito

Kiinalaisen lääketieteen mukaan elämän Essenssi sijaitsee Munuaisissa. Ihminen saa ikään kuin ”talletuksen” tätä Essenssiä jo ennen syntymäänsä ja sen määrä on kaikilla täysin yksilöllinen. Essenssi on siis kallisarvoista elämänenergiaa, jota ei voi elämän aikana lisätä – ja siksi sitä kannattaa suojella. Parhaiten Essenssiä voi säilyttää noudattamalla elämässään kohtuutta, eli olla kuluttamatta itseään loppuun. Tätä hedelmöityksen hetkellä saatua Essenssiä voi myös vahvistaa ja tukea ravinnosta saadun Essenssin avulla, joka on luonteeltaan erilaista kuin ennen syntymää saatu Essenssi.

Kun kyseessä on Munuaisten Yinin vähyys, on tärkeää hidastaa tahtia, levätä ja nukkua hyvin. Myös Nesteiden määrää on hyvä lisätä. Tällä ei tarkoiteta ainoastaan runsasta hanaveden juomista, vaan oleellista on saada vesi myös pysymään kehossa. Tähän tarvitaan mineraaleja, jotka sitovat ja kuljettavat vettä. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta lämpöinen (ei kuuma!) keitetty vesi on parasta. Vettä suositellaan siemailtavan päivän aikana pikkuhiljaa, ja välttää juomasta runsaita määriä kerralla.

Ripaus puhdistamatonta merisuola tai elektrolyyttijauhetta auttavat vettä imeytymään paremmin ja nesteyttämään kehoa. Lähdevesi olisi keholle ihanteellista, mutta suodatettu hanavesi käy myös. Tämän lisäksi kannattaa nauttia luulientä, keittoja ja merileviä (merilevät ovat oiva lisä erilaisiin keittoihin ja myös luuliemi sopii keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin).

Lempeä kosmeettinen gua sha aktivoi fibroblasteja, jotka tuottavat kollageenin, elastiinin lisäksi sidekudokset kosteina pitävää perusainetta, jonka komponenteista tunnetuin on vettä sitova hyaluronihappo. Kosmeettinen gua sha tukee ihon aineenvaihduntaa, mikroverenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, joka auttaa kuljettamaan iholle happea ja ravinteita. Tällöin iho uusiutuu paremmin ja pysyy terveen värisenä.

 

Pullottavat silmäpussit

Kun silmien alla on pullottavat silmäpussit, on kyseessä Munuaisten Yangin vähyys. Tällaisessa tilanteessa Nesteiden liike on salpautunut ja kudokseen kertyy liikaa nestettä. Muita Munuaisen Yangin vähyyden oireita voivat olla kylmä selkä, kylmät ja heikot polvet sekä raajat, vastenmielisyys kylmää kohtaan, kirkkaankalpeat kasvot, väsymys, apatia, tarmon puute ja turvotus myös muualla kehossa, etenkin alaraajoissa sekä heikot alaraajat. Tässä tilassa kielikin voi olla kalpean värinen ja lisäksi turvonnut. Turvonneen kielen tunnistaa yleensä ”piparkakkureunoista”, eli hampaanjäljistä, jotka painuvat kielen reunoihin, koska kieli on ”liian iso”.

Munuaisten Yangin vähyyttä voi aiheuttaa pitkäaikainen sairaus (esim. kilpirauhasen vajaatoiminta) tai vanhuus, mutta myös Pernan Qin heikkous, joka on hyvin yleistä ja liittyy ruoansulatukseen.

Hoito

Munuaisten Yangin energiaa voi tukea nauttimalla fenkolin siemeniä, inkivääriä, neilikkaa, sipuleita, punaista lihaa, lammasta ja lohta. Ne lämmittävät, kun kehosta puuttuu Yang energian tuomaa lämpöä. Tasapainon vuoksi on myös tärkeää pyrkiä tukemaan Munuaisten Yin energiaa esimerkiksi merilevän, chlorellan ja mustikoiden avulla. Myös mustat seesaminsiemenet ovat erinomaisia Munuaisten vahvistajia.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ruoka olisi hyvä nauttia kypsennettynä ja lämpimänä, mikä on ruansulatukselle optimaalisinta. Koska Munuaisten Yangin vähyyden taustalla on usein ruoansulatukseen liittyvää Pernan Qin heikkoutta, on tässä tilassa hyvä välttää raakoja vihanneksia ja hedelmiä. Myös kylmiä sekä viilentäviä ruokia on hyvä vähentää. Suolan määrän saantia myös myös hyvä tarkkailla.

Kosmeettinen gua sha on erittäin tehokas hoitomuoto Munuaisten Yangin vähyydestä johtuvaan turvotukseen ja silmäpusseihin. Erityisesti lymfaattinen hoito parantaa nesteiden virtausta ja poistaa niiden kertymistä. Suosittelemani gua sha väline silmänympärysiholle, silmäpusseihin ja lymfaattiseen hoitoon on Yin Your Skin® NIVA Gua Sha lusikka. Parhaat tekniikat lymfaattiseen hoitoon ja silmänympärysiholle opit Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilla tai kolmen päivän mini gua sha -haasteessa.

Täältä löydät kaikki Yin Your Skin verkkokurssit ja haasteet.

Silmän alla sijaitsevan rasvapatjan prolapsi

Silmien alla voi olla myös pullottavat, alaspäin vajoavat silmäpussit, joiden alapuolella voi olla kuoppa. Tässä tapauksessa silmäpussi ei olekaan nestettä vaan rasvaa, jota silmien alla, kuten muuallakin kasvoissa, kuuluu olla. Eri puolilla kasvoja ja muun muassa silmien alla sijaitsee ihoa ja ihonalaista rasvakerrosta tukevat ligamentit. Ne ovat tiivistä sidekudosta ja kulkevat luusta ihoon asti. Iän myötä nämä ligamentit veltostuvat, joka johtaa silmän alla olevan rasvapatjan prolapsiin eli vajoamiseen. Tähän syynä voi olla ikääntyminen sekä monet muutkin tekijät, kuten geneettiset ja ihmisen konstituutioon liittyvät sekä osin elintapoihin liittyvät kuten matala-asteinen tulehdus.

Kosmeettinen gua sha aktivoi fibroblasteja ja auttaa näinollen ylläpitämään sidekudoksen kimmoisuutta, joustavuutta ja kosteuspitoisuutta. Lisäksi säännöllinen käsittely rentouttaa kasvojen lihaksia, joiden tonus kasvaa iän myötä eli lihakset ovat jatkuvasti hieman aktiivisessa tilassa, siis supistuneena. Kosmeettinen gua sha kirkastaa ja elävöittää silmänympärysihoa ja se voi tuoda jonkin verran ryhtiä veltostuneille ligamenteille. Manuaalinen hoito tukee ihon elinvoimaista ja luonnollista ikääntymistä. Tehokkaimmat tekniikat ikääntyvälle iholle ja silmänympärysihon hoitoon opit Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilla tai kolmen päivän mini gua sha -haasteessa.

Oletko ammatiltasi kosmetologi ja kiinnostunut kosmeettisen gua shan lisäämisestä hoitolasi palveluvalikoimaan? Yin Your Skin® Pro on Suomen ainoa kosmetologeille tarkoitettu kosmeettisen gua shan ammattilaiskoulutus. Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

Lähteet: 

Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede