Gua sha

Näin hoidat flunssaa gua shalla

Kiinalainen lääketiede jaottelee flunssan tuuli-kylmään ja tuuli-kuumaan. Tunnista oireet ja hoida flunssaa gua shalla

Flunssan hoito gua shalla

Kun kiinalaisessa lääketieteessä tehdään diagnoosia, tarkastellaan oireita ns. kahdeksan periaatteen avulla. Tämä auttaa lajittelemaan ja ymmärtämään oireiden tyyppiä sekä ohjaa hoitotyötä ja auttaa hoitomenetelmien valinnassa. Kahdeksan periaatteen avulla määritellään millaisia oireet ovat: sisäisiä vai ulkoisia, kuumia vai kylmiä, tyhjiä vai täysiä ja yin vai yang? Niissäkin on vielä eri tasoja, joten diagnoosien teossa on monta seikkaa opittavana.

Nämä vinkit sopivat flunssan itsehoitoon kotona.

Tuuli-kylmä

Flunssatyypit ovat kiinalaisessa lääketieteessä tuuli-kylmä ja tuuli-kuuma.

Tuuli-kylmä flunssan ensioireita ovat niskan tai hartioiden jomotus tai jäykkyys. Tuuli-kylmä flunssa iskee päälle tyypillisesti voimakkaasta ilmastoinnista, viimasta ja vedosta, eli samalla tapaa kuin perinteinen vilustuminen. Tuuli-kylmä flunssassa voi esiintyä aivastelua ja nenästä vuotaa kirkasta eritettä. Palelu, vilunväreet ja kolotus ovat tyypillisiä taudin oireita. Kuumetta ei yleensä ole tai se on hyvin matalaa. Potilas ei juurikaan hikoile eikä hänellä ole janon tunnetta.

Tuuli-kylmä flunssan hoito

Tuuli-kylmän oireiden alkaessa kannattaa toimia nopeasti, jotta taudin etenemisen saisi pysäytettyä. Paras lääke tuuli-kylmään on lämpö, jolla patogeenin (jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan esimerkiksi kylmää viimaa tai ilmastointia) saa hikoiltua pois kehosta.

Kokeile lämmittää koko kehoa saunassa, kuumassa suihkussa tai kylvyssä. Pue tämän jälkeen lämpimästi ja pujahda paksujen peittojen alle lepäämään. Kokeile myös höyryhengitystä. Nauti runsaasti kuumaa juomaa kuten kiehautettua vettä, jonka joukkoon on lisätty tuoretta inkivääriä, kevätsipulia, kanelia ja manuka-hunajaa. Nämä toimenpiteet kannattaa tehdä varsinkin iltaisin, jolloin oireetkin usein saattavat pahentua.

Jos tuuli-kylmä flunssan etenemistä ei ehditä pysäyttää ajoissa, ei auta muu kuin sairastaa tauti pois. Tuuli-kylmä voi myös joskus muuttua tuuli-kuumaksi.

Tuuli-kuuma

Tuuli-kuuma flunssassa oireena on usein kipeä kurkku ja eritteet ovat sakeita ja kellertäviä. Potilaalla on kuumetta, joka voi olla ajoittain korkeakin. Suu voi tuntua kuivalta, joka aiheuttaa janon tunnetta. Lisäksi taudin kuvaan voi kuulua päänsärkyä ja hikoilua, mutta ei vilunväreitä, eikä niin paljon kehon särkyä kuin tuuli-kylmässä.

Tuuli-kuuma flunssan hoito

Tuuli-kuuma flunssan hoidossa elimistöä viilennetään. Ideana ei kuitenkaan ole mennä ulos viilentymään, mutta inkivääri ja muut lämmittävät elementit, kuten sauna, kannattaa unohtaa. Tuuli-kuuma flunssassa on suositeltavaa nauttia paljon nestettä, etenkin erilaisia keittoja ja liemiä, sekä suosia kasvispainotteista ruokaa, koska kasvikset ovat viilentäviä. Loistava flunssajuoma tuuli-kuumassa on piparminttu ja kuivattu krysanteemin kukka (jota saa mm. aasialaisista kaupoista). Ruoista selleri, mansikka ja mulperi poistavat kehosta tuuli-kuumaa.

Gua sha vinkit flunssan hoitoon

Flunssan hoito gua shalla liittyy erityisesti oireiden lievittämiseen. Se sopii esimerkiksi vilustumisen, poskiontelontulehduksen, nuhan, yskän ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Hoidettavat alueet ovat näissä kaikissa oireissa niska, hartiat, yläselkä ja rintakehä.

Huomaa kuitenkin, että perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukainen gua sha on hyvin erilaista kuin kosmeettinen gua sha. Sen intentio on nostaa ihon pintaan sha eli punoittava jälki, petekia. Tällainen jälki näyttää hurjalta ja kivuliaalta, mutta todellisuudessahan gua sha ei ole lainkaan kivulias hoitomuoto eikä siinä käytetä fyysistä voimaa – päinvastoin.

Sha nousee ihon pintaan helposti ja nopeasti niillä alueille, missä patogeeni on. On tyypillistä, että jälki ilmestyy ihoon vain muutaman gua sha lastalla tehdyn vedon jälkeen. Tämän jälkeen vetoja jatketaan, kunnes jälki ei enää muutu voimakkaammaksi. Vetoja tehdään yhteensä 20-30 yhdessäkohdassa, ja sitten siirrytään seuraavaan. Vetojen määrä riippuu otteen voimakkuudesta. Ote on napakka, mutta ei voimakas – tarkoitus ei ole painaa lihakseen asti. Sha jälki säilyy iholla noin 3-4 päivää.

Välineet

Flunssan hoidon gua sha välineiksi tarvitset gua sha lastan (Yin Your Skin® gua sha kampa on paras väline) sekä öljymäisen liukasteen iholle. Neal’s Yard Remediesin itsehoitosalvat sopivat erinomaisesti perinteiseen gua shaan, sillä niissä on hyödynnetty aromaterapiaa ja yrttilääkintää, jotka samalla myös tukevat oireiden hoitoa.

Tuuli-kylmässä suosittelen käyttämään lämmittävää Warming Salve itsehoitosalvaa, joka sisältää mm. salviaa, rosmariinia, mäkikuismaa, inkivääriä ja cayenne-pippuria.

Tuuli-kuumassa Eucalyptus Salve on puolestaan parempi, sillä se sisältää mäntyä, teepuuta, viilentävää eukalyptusta ja ravensaraa. Samainen salva sopii hyvin myös höyryhengitykseen avaamaan hengitysteitä.

Yleiseen kolotukseen kuten niska-, hartia- ja selkäkipuihin suosittelen Arnica Salvea, joka sisältää lihaskipuja lievittävää arnikkia, rauhoittavaa laventelia, rosmariinia, inkivääriä ja rohtoraunioyrttiä.

Ohjeet gua shan tekemiseen

– Levitä oireisiin sopivaa salvaa hoidettavalle alueelle, kuten niskaan, hartioihin, rintakehään ja yläselkään

– Hoitosuunta on niskassa ja hartioissa alaspäin, rintakehässä ulospäin ja yläselässä alaspäin edeten selkärangan vierestä riveittäin kohti sivuja

– Pidä gua sha lastaa noin 20 asteen kulmassa ja tee lastalla noin 15-20 cm mittaisia rauhallisia vetoja alaspäin

– Tee vetoja yhdessä kohdassa noin 20-30 ja siirry sitten seuraavaan kohtaan

– Peitä hoidetut alueet pitkähihaisilla vaatteilla ja suojaa itsesi suoralta auringon paisteelta, kylmältä ja tuulelta

– Vältä hoidon jälkeen kylmiä, happamia ja voimakassuolaisia ruokia ja juomia

– Hoidon voi tehdä uudelleen, kun sha on täysin hävinnyt iholta, eli noin 3-4 päivän jälkeen

– Puhdista gua sha lasta saippualla ja vedellä hoidon jälkeen, voit lisäksi desinfioida sen. Kuivaa lopuksi huolella

Kontraindikaatiot

Gua shaa ei tule tehdä:

– Vaurioituneille tai rikkinäiselle iho-alueille (mustelmat, ihottumat, auringonpolttamat jne.)

– Koholla olevien luomien tai näppyjen päältä (peitä ne toisella kädellä tai sormella ja kierrä ne lastalla)

– Seuraavissa tapauksissa: veritulppa, valtimon pullistuma ja valtimonkovettumatauti

– Veren hyytymiseen liittyvässä sairaudessa

Kuvat Ina Nordbäck