Gua sha

Mitä on gua sha?

Kosmeettinen gua sha on luonnollinen vaihtoehto kosmeettisille pistoshoidoille. Kosmeettinen gua sha tuo kasvojen iholle kiinteyttä, elinvoimaa ja kirkkautta sekä vähentää turvotusta.

 

Mitä on gua sha?

Guā shā tulee sanoista guā = raaputtaa, hangata ja shā = sairaus, punoittava jälki, petekia. Gua sha on perinteisen kiinalaisen lääketieteen kansanparannusmenetelmä, jota on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisten vaivojen, kipujen ja kolotusten hoitoon. Gua shassa ihoa käsitellään yleensä luonnonkivestä valmistetulla lusikan, kamman tai veitsen muotoisella välineellä. Hoito vilkastuttaa voimakkaasti hoidettavan alueen verenkiertoa ja nostaa ihon pintaan punoittavia pisteitä eli shān.

Sha-jäljet voivat näyttää paikoin todella hurjalta, gua sha hoito ei ole kivulias eikä hoitomenetelmässä käytetä runsaasti voimaa. Jälki häviää iholta muutaman päivän kuluttua. Sha nousee iholle helposti ja vain muutamalla vedolla niille alueille, joilla niin sanottu oireita aiheuttava patogeeni sijaitsee. Menetelmää käytetään sellaisten vaivojen hoitoon, jotka ovat jääneet kehossa ihon ja lihasten väliselle tasolle, tyypillisenä esimerkkinä ns. Tuuli-Kylmä patogeeni, jossa kylmä viima on tunkeutunut kehoon, kun kaulaa ei ole suojattu huivilla. Tämä aiheuttaa niska-hartiaseudulle kolotusta ja voi kehittyä vilustumiseksi asti. Gua sha käsittely tuo tämän patogeenin pois kehosta ehkäisten sitä pääsemästä syvemmälle kehoon.

Gua shan vaikutuksia on myös tutkittu ja sen on todettu vilkastuttavan hoidettavan alueen verenkiertoa jopa 400 %. Monet hierojat ja fysioterapeutit käyttävät hoidoissaan gua shasta juurensa juontavaa hoitomenetelmää faskioiden käsittelyyn, jota kutsutaan nimellä Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization. Siihen käytetyt välineet on valmistettu yleensä teräksestä.

 

Kosmeettinen gua sha

Kasvoille tehtävässä gua shassa hoidon perustana käytetään kiinalaisen lääketieteen mukaista diagnostiikkaa ja periaatteita. Kosmeettisessa tarkoituksessa tehtävään gua shaan voi yhdistää tekniikoita muista kasvoille tehtävistä manuaalisista hoitomenetelmistä. Yin Your Skin kosmeettisessa gua shassa yhdistyvät perinteinen gua sha, akupainanta, sidekudosmanipulaatio ja manuaalinen lymfaterapia. Hoito-otteet ovat kevyempiä ja monipuolisempia kuin perinteisessä gua shassa, eikä kasvoille ole tarkoitus aiheuttaa sha-jälkeä.

Kosmeettinen gua sha vapauttaa tehokkaasti sidekudosjännityksiä, rentouttaa kasvojen lihaksia sekä vilkastuttaa ihon verenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, jolloin iho uudistuu paremmin, kun kudosten ravinnon- ja hapensaanti sekä kollageenin muodostus tehostuvat. Käsittely stimuloi fibroblastisolujen toimintaa, jotka vastaavat kollageenin, elastiinin ja sidekudoksia kosteuttavan soluväliaineen tuotannosta.

Jännitykset ja tukokset sidekudoksissa sekä kasvojen lihaksissa vapautuvat – tunnetilat vaikuttavat kasvojen ilmelihaksiin ja sidekudoksiin muodostaen kasvoille ilmeryppyjä. Purentalihasten jännitykset ovat yleinen ja jatkuvasti yleistyvä vaiva, mikä saa usein aikaan kasvojen turvotusta. Kosmeettinen gua sha on metodi, joka vaikuttaa syvälle ihoon – ihonhoitotuotteilla voidaan vaikuttaa vain ihon pintaan. Meridiaanikanavien ja sidekudosten luoman verkoston kautta vaikutukset ulottuvat kasvoilta koko vartalolle.

Kosmeettisen gua shan avulla ihosta tulee sileämpi, napakampi ja se asettuu sulavammin kasvojen luuston päälle, jolloin kasvojen piirteet tulevat selkeämmin esille, erityisesti leukalinjassa ja poskipäillä. Kosmeettinen gua sha tuo kasvoille luonnollisen kasvojen kohotuksen ja saa koko kasvot näyttämään kauttaaltaan terveemmiltä.

 

Tulokset syntyvät oikealla tekniikalla

Kosmeettisen gua shan vaikutukset ovat silminnähtäviä, jotka näkyvät kasvoilla välittömästi hoidon jälkeen ja kumuloituvat säännöllisesti tehtyjen hoitojen myötä. Tulokset vaativat kuitenkin oikeanlaista tekniikkaa, joka ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman enemmän perehtymistä ja harjoittelua kuin Instagramin kymmenien sekuntien videot pystyvät tarjoamaan. Menetelmässä pääsee toki alkuun yksinkertaisillakin ohjeilla, mutta kun jaksaa panostaa tekniikan opetteluun muutaman viikon ajan hieman ahkerammin, se maksaa itsensä takaisin tehokkuudellaan – tällöin kaunis väline pääsee oikeasti käyttöön eikä jää vain koriste-esineeksi kirjahyllyyn tai rekvisiitaksi Instagram-kuviin.

Opit kosmeettisen gua shan parhaat tekniikat Yin Your Skin Level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilla. Kurssin hintaan sisältyy jäsenyys suljetussa Facebook-ryhmässä, josta löytyy tuntikausia tallenteita live-lähetyksiin, mitä ryhmässä järjestetään säännöllisesti. Ryhmän livet tukevat oppimista ja auttavat hiomaan tekniikkaa yksityiskohtaisesti.

Lue myös artikkeli: Miten valitsen sopivan gua sha välineen? 

Perehdy ryppyjen täsmähoitoon: Mistä rypyt johtuvat?

Pääset alkuun kosmeettisen gua shan perustekniikassa lataamalla ilmaisen minioppaan kosmeettiseen gua shaan.

Kuvat Ina Nordbäck