Gua sha

Mistä rypyt johtuvat?

Rypyt kertovat eletystä elämästä, ja johtuvat kahdesta asiasta: kollageenin määrän vähenemisestä ja emootioista.

Mistä rypyt johtuvat?

Iho on sanattoman kommunikaation tärkein viestinvälittäjä. Tämän vuoksi myös sen pinnalle muodostuvat juonteet ja rypyt kertovat siitä, että meillä todella on tunne-elämä, osaamme ilmaista tunteitamme ja todennäköisesti eletystä elämästä on jäänyt jotain oppiakin käteen.

Iho on siitä mielenkiintoinen elin, että sen pinnalle heijastuu jos jonkinlaisia merkkejä eletystä elämästä ja hyvinvointimme tilasta juuri nyt. Sidekudoshierontaopettajani Anne Bramham kutsuukin ihoa osuvasti tarinankertojaksi.

Minulle itselleni iho, silmät ja kasvojen yleisilme ovat olleet oman hyvinvointini mittari niin kauan kuin muistan, enkä oikein osaa enää laittaa itseäni offlineen ihmisiä tavatessani. Huomioni kiinnittyy automaattisesti moniin eri merkkeihin, mitä kasvot kertovat, vaikkakin huomioin merkkejä täysin neutraalisti sen sijaan, että alkaisin analysoida ketään.

Olen jo vuosien ajan halunnut oppia lisää kasvodiagnostiikasta ja se onkin yksi syistä, miksi halusin opiskella Kiinalaista lääketiedettä, sillä kasvojen merkkien tarkastelu on osa diagnostikkaa. Vielä joitakin vuosia sitten face mapping oli aihe, josta olin tavattoman kiinnostunut, mutta opiskeltuani sitä lisää kasvorefleksologian sekä nyt Kiinalaisen lääketieteen kautta, ei pelkkä kartta-ajattelu lopulta aika minimaalisen informaatiomäärän vuoksi enää resonoi.

Takaraivossani muhii tällä hetkellä Yin Your Skin® kurssilaisille saatavilla oleviin palveluihin kasvodiagnostiikkaan perustuva henkilökohtainen holistinen ihonhoitovalmennus, mutta katsotaan missä vaiheessa saan paketoitua sen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Mutta palatakseni takaisin aiheeseen: nyt sukelletaan syvälle ryppyjen alkuperän lähteille! Tarkastellaan asiaa kahdesta näkökulmasta.

Rypyt johtuvat kollageenin määrän vähentymisestä

Rypyt johtuvat hyvin suurelta osin ihon kollageenin määrän vähentymisestä. Kollageeni, joka on ihon tärkein tukiproteiini, pitää ihon lujana ja kimmoisana. Kollageenisäikeet ovat kuin joustinpatjan jousia, jotka tuovat iholle ”bounssia”. Valitettavasti näidne kollageenia tuottavien fibroblastisolujen aktiivisuus kuitenkin vähenee iän myötä. Myös mm. stressi ja kehon hiljainen tulehdus vähentävät niiden toimintaa. Kollageenin lisäksi fibroblastit tuottavat soluväliainetta (sekä iholle jäntevyyden ja joustavuuden tuovaa elastiinia), jonka kautta tapahtuu solujen aineenvaihdunta ja kuona-aineiden poistuminen. Soluväliaine on ihon tärkein osa, jonka kautta solut saavat ravintoa ja happea, ja tarpeettomat ainekset kulkeutuvat pois soluista ja tilalle voi muodostua uusia soluja. Solujen aineenvaihdunnan ylläpitäminen on ryppyjen ja veltostuneen ihon hoidon ydin.

Kronologisen ikääntymisen vuoksi kollageenin vähentymistä ei voida luonnollisesti estää, mutta fibroblastisolujen aktiivisuuteen voidaan vaikuttaa elintavoilla ja näinollen hidastaa ihon rypistymistä ja veltostumista.

Autofagia on tehokas tapa aktivoida solujen aineenvaihduntaa. Käytännössä autofagia käynnistyy paaston myötä. Aihetta tutkinut japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi palkittiin tutkimuksistaan Nobelin palkinnolla vuonna 2016. Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen tarkemmin, jos kiinteän ihon lisäksi pitkäikäisyys ja elinvoimaisuus kuulostavat kiinnostavalta. Hyviä tutkimuksia löytyy kootusti esim. täältä.

Itse toteutan paastoa päivittäisen pätkäpaaston muodossa. Olen ollut ketogeenisellä ruokavaliolla jo lähes kolmen vuoden ajan, ja tänä aikana ihoni kimmoisuus ja elinvoimaisuus ovat lisääntyneet huomattavasti. Samalla olen huomannut, että jos olen herkutellut ravintolaruoalla, alkavat kimmoisuus ja elinvoimaisuus vähentyä – ja tilalle tulee painava pöhötyksen tunne. Huomautettakoon, että mikäli ei noudata tiukkaa ketoa esim. jonkin autoimmuunisairauden yms. vuoksi, niin on aivan tervettä poiketa joskus sivuraiteilla eikä sen mukana tuomista merkeistä kannata ottaa stressiä. Ruokavalion ei kuulu olla tiukkapipoista suorittamista, eikä sivuraiteilla poikkeaminen ole ”epäonnistumista”.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan patogeeneistä kosteus ilmenee mm. turvotuksena, tukkoisuutena, alaspäin valuvana, raskaana tunteena, sameutena ja aivosumuna. Omalla kohdallani juuri nämä ovat niitä ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä kasvoilla, joita kosmeettinen gua sha vähentää. Ja jokainen, joka on gua shannut pitkään, kertoo lähimmäisten kommentoivan heidän näyttävän nuoremmalta. Sokeri, maito, valkoinen vilja ja hiilihydraatit lisäävät kosteutta, joten ihon nuorekkuutta voi tukea vähentämällä näitä – ja juuri tähänhän myös ketogeeninen ruokavalio perustuu. Huomaa, että myös raaka ja kylmä ruoka lisäävät kosteutta Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Ruoansulatusta kannattaakin tukea kevyesti kypsennetyllä ruoalla.

Rypyt johtuvat emootioista

Kollageenin vähenemisen lisäksi rypyt johtuvat emootioista. Kuten alussa kirjoitin, on iho sanattoman kommunikaation väline, jonka kautta ilmaisemme tunnetilojamme. Näin ollen voisi sanoa, että jos et halua ryppyjä, pitäisi sinun olla ilmaisematta itseäsi ilmeiden kautta. Osa puolestaan pistää ihonsa alle ruiskeita, jotka lamauttavat ilmeryppyjä aiheuttavat lihakset. Olisipa mielenkiintoista nähdä tutkimuksia, millaisia sivuvaikutuksia ruiskeilla on ja miten tämä kaikki vaikuttaa mm. solujen aineenvaihduntaan.

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoriassa on viisi pääasiallista tunnetilaa: viha, ilo, huoli, suru ja pelko. Saatat kenties ajatella, että onhan niitä muitakin tunnetiloja, kuten vaikkapa kärsimättömyys, turhautuminen, hämmästyminen, ahdistus, inho, kateus, innostus jne. Nämä kuitenkin kuuluvat energeettisesti viiden pääasiallisen tunnetilan alle, sillä niissä on ikään kuin samanlainen ”pohjavire”.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan jokainen mainituista tunnetiloista on yhtä tärkeä. Viha on liikkeelle paneva ja aikaansaava voima, jolla on kyky kiertää esteet. Ilo sisältää sosiaalisuutta, antamista ja vastaanottamista sekä ruokkii rakkautta. Huoli liittyy toisista välittämiseen ja sympatiaan. Suru taas opettaa meitä luopumaan ja hyväksymään. Pelkoa tarvitaan paitsi selviytymiseen, mutta myös luottamukseen, sisäiseen viisauteen ja pitkäjänteisyyteen.

Länsimaissa olemme tottuneet, että osaa näistä tunnetiloista ei ole soveliasta ilmaista, esimerkkinä tyypillisesti viha. Onneksi nykyään näistä tunnetaidoista ja tunteiden tarpeellisuudesta puhutaan jo enemmän, ja onneksi ajattelu kehittyy jatkuvasti parempaan suuntaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan jokainen tunne tulisi ilmaista ja tunteiden pitäisi antaa virrata vapaasti.

Ilmaisemattomien tunteiden nähdään varastoituvan kehoon, jolloin ne häiritsevät normaalia energian virtaamista, joka voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa tunteita vastaavia sisäelimiä (viiden elementin teoriassa jokainen tunnetila vastaa yhtä elementtiä ja tunteilla on myös niitä vastaava sisäelin. Tätä kuvaa hienosti tunnetut sanonnat kuten ”sappi kiehahtaa” tai ”iloitsee niin, että sydän pakahtuu” tai ”pelästyy niin, että pissaa housuun”.) (Kirjoitan joskus Kiinalaisen lääketieteen teoriasta, joka selittää mekanismin, kuinka tunteet varastoituvat kehoon, se on todella kiehtovaa.) Toisaalta taas ylitsepursuava tunteiden ilmaisu voi olla patogeenistä, kuten räjähtävä raivo ja väkivaltaisuus tai hysteriaksi muuttuva ilo. Oleellista on siis tasapaino tässäkin asiassa. Ja se vaatiikin vastuun ottamista omista tunteistaan ja niiden tietoisesta käsittelystä.

Jokaiseen tunnetilaan liittyy ominainen kasvojen ilme ja kyseistä ilmettä tuottavat lihakset. On tyypillistä, että ilmaisemme itseämme tietynlaisten ilmeiden kautta, jotka ovat ohjelmoituneet hermostoon kaavana, mistä on haastavaa opetella pois. Tehokkain tapa pinttyneiden kaavojen purkamiseen on luoda tila, jossa on mahdollisuus on uudistua. Tämä tila muodostuu rentoutumisen kautta.

Ryppyjen rentouttaminen

Kosmeettisessa gua shassa ryppyjä hoidetaan rentouttamalla kyseisiä ryppyjä aiheuttavia lihaksia. Toki gua sha käsittely ylipäätään stimuloi kasvojen hermopäätteitä rentouttaen koko hermostoa, mutta lisäksi hoitoa voidaan tehostaa yksittäisissä lihaksissa.

Säännöllisen gua sha hoidon myötä rypyt madaltuvat, mutta syvälle pinttyneitä ryppyjä on haastavaa saada täysin katoamaan. Omalla kohdallani huomaan kuitenkin, että syvään iskostunut otsaryppyni hälvenee säännöllisen gua shan, joogan ja meditaation myötä – aina kun olen tasapainossa itseni ja tunne-elämäni kanssa. Kun taas elämässäni on stressiä tai ajatukseni kiertävät kehää pamahtaa otsaryppyni jälleen takaisin. Onko lopulta edes oleellista kuinka syviä ryppyjä kasvoissa on, jos hoitojen sivuvaikutuksena näytät ja tunnet itsesi elinvoimaiseksi, tietoisuus omasta ihosta, kehosta ja tunne-elämästä lisääntyy ja elämästä tulee kaikintavoin rennompaa?

Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssi sisältää kosmeettisen gua shan edistyneempiä tekniikoita. Kurssilla perehdytään mm. kasvojen anatomiaan tunnetilojen ja ilmeryppyjen myötä.

Kuvat Riikka Kantinkoski