Gua sha

Miksi gua sha oikeasti toimii?

Kosmeettinen gua sha kirkastaa ja kiinteyttää ihoa, siloittaa ryppyjä, poistaa turvotusta, tuo kasvojen piirteet kauniisti esille ja voi parantaa iho-ongelmia. Miksi se toimii niin hyvin?

Miksi gua sha oikeasti toimii?

Gua sha on noussut kauneudenhoitomaailman kuumimmaksi ilmiöksi niin luonnonkosmetiikan ja holistisuuden kuin myös skeptisempien kuluttajien keskuudessa ja moni, joka on aiemmin luottanut erilaisten pistoshoitojen tehoon, on hypännyt kelkasta ja alkanut kampailla kasvojaan kivellä. Kosmeettisen gua shan tehot ovat kiistattomat ja hoitolatasoisia tuloksia on mahdollista saada aikaan jopa kotonakin, kunhan tekniikka on kunnolla hallussa. Mutta mikä gua shan tehokkuuden taustalla oikein on?

Yin Your Skin kosmeettinen gua sha yhdistää periaatteita ja tekniikoita perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaisesta gua shasta, sidekudosmanipulaatiosta ja lymfahieronnasta. Se on siis erityisesti kauneudenhoitoon kehitetty menetelmä, jolla on monipuoliset vaikutukset. Niistä neljä tärkeintä on:

 

1. Gua sha vilkastuttaa verenkiertoa

Hyvä verenkierto on terveen ihon a ja o, sillä veri ravitsee elimistön jokaista solua ja hermostoa sekä hormonitoimintaa, joka osallistuu kehon kaikkiin aineenvaihduntaprosesseihin. Veri kuljettaa soluille ja kudoksille happea sekä ravinteita. Solut osallistuvat ihon aineenvaihduntaan, joka tapahtuu soluväliaineen läpi.

Gua sha lastalla tehdyt sivelyt vilkastuttavat ihon verenkiertoa jolloin happirikas sekä ravinteikas veri kulkeutuu ylöspäin ravitsemaan soluja ja kudoksia ylös epidermikseen asti. Ihon väri heleytyy ja iho uusiutuu tällöin paremmin.

Opi tekemään kosmeettinen gua sha hoito Yin Your Skin kurssilla. Lue lisää kurssista täältä.

 

2. Gua sha aktivoi lymfanesteiden virtaamista

Lymfajärjestelmä osallistuu solujätteiden, taudinaiheuttajien, bakteerien, virusten ja muiden ei toivottujen aineiden poistamiseen kehosta. Lymfajärjestelmän toimintaa täytyy aktivoida liikkeellä. Kosmeettisessa gua shassa tehdään lymfanesteiden virtaamista aktivoivia liikkeitä ja pumppauksia, jotka parantavat kuona-aineita sisältävän nesteen virtaamista pois kudoksista. Tämä laskee turvotusta, kirkastaa ihon väriä ja on hyödyllistä oikeastaan minkä tahansa iho-ongelman hoidossa.

Lymfanesteet virtaavat painovoiman mukaan alas- ja ulospäin. Jos järjestelmä on tukossa, aiheutuu verkostoon niin sanotusti ”liikenneruuhka”: gua sha opettajaani Cecily Bradenia lainatakseni, jonon perällä olevat autot (nesteet) eivät pääse kulkemaan ennen kuin jonon kärjessä olevat autot liikkuvat eteenpäin.

Lymfajärjestelmä reagoi herkästi paineeseen ja liikkumattomuuteen. Kasvojen lihaksiston ja sidekudosten jännitystilat ovat suorassa yhteydessä stressiin, mikä heikentaa lymfajärjestelmän toimintaa.

Lymfanesteiden virtaamista on tärkeää aktivoida oikeanlaisella tekniikalla, sillä esimerkiksi liian voimakas painaminen työntää nesteitä takaisin kudoksiin.

Katso täältä millaisia tuloksia asiakkaat ovat saaneet kosmeettisella gua shalla kotona.

 

 

3. Gua sha aktivoi fibroblastisolujen toimintaa

Fibroblastisolut tuottavat sidekudosta eli kollageenia, elastiinia ja soluväliaineen perusainetta, joka sisältää runsaasti sidekudoksiin kosteutta sitovaa hyaluronihappoa. Sidekudos on kehon rakennusainetta, joka muodostaa kolmiulotteisen verkoston ihon pinnan alta ytimeen asti. Kollageeni, elastiini ja perusaine tuovat iholle sen tuen, täyteläisyyden, vahvuuden, joustavuuden ja kimmoisuuden.

Fibroblastisolut reagoivat mekaaniseen paineeseen ja kuormitukseen, liikkeeseen, värähtelyyn, hormonitoimintaan, kehon happamuuteen ja immuunijärjestelmään. Gua sha lastalla tuotettava mekaaninen tensio ja paine aktivoi fibroblastien toimintaa. Tämä on merkittävää ryppyjen ja veltostuneen kudoksen hoidossa, sillä iän myötä fibroblastisolujen määrä vähenee ja niiden toiminta hidastuu. Ikääntymisen lisäksi matala-asteinen tulehdus, liikkumattomuus ja stressi heikentävät fibroblastien toimintaa, jolloin iho veltostuu ja rypistyy, eli iho ikääntyy ennen aikaisesti.

Kosmeettinen gua sha vilkastuttaa vapaita radikaaleja sisältävän nesteen virtaamista pois sidekudoksesta ja hieronnan jälkeen kudokset täyttyvät uudelleen tuoreesta ja puhtaasta nesteestä, suoloista ja ravinteista.

 

4. Gua sha aktivoi parasympaattista hermostoa

Koska stressi heikentää verenkierron ja lymfanesteiden virtaamisen lisäksi myös fibroblastien toimintaa, kalleinkaan ryppyvoide ei auta, mikäli sympaattinen hermosto on jatkuvasti yliaktiivisessa tilassa. Sama pätee kaikkiin iho-ongelmiin, kuten akneen ja rosaceaan – pelkillä tuotteilla saadaan harvoin aikaan todellisia tuloksia, jos hermostoa ei saada rentoutettua ja ihon toimintoja parannettua.

Kosmeettinen gua sha aktivoi dermiksen vapaita hermopäätteitä, joka välittyy keskushermoston kautta kaikkialle kudoksiin ja kehoon. Kun hermosto tasapainottuu, iho toimii paremmin ja kudoksilla on mahdollisuus korjata itse itseään.

Ihminen ilmaisee stressiä tahdosta riippumatta kasvojen kautta esimerkiksi puremalla hampaita yhteen tai jännittämällä kasvojen lihaksia. Krooniset jännitykset alentavat löyhän sidekudoksen kosteuspitoisuutta, tekevät soluväliaineesta jähmeää ja saavat sidekudossäikeet kuivumaan ja kiristymään. Tämä aiheuttaa ilmejuonteita ja kasvoista voi tulla ”jäykän” näköiset.

Kosmeettinen gua sha vapauttaa jännityksiä sidekudoksissa ja tekee kudoksiin lisää tilaa, jolloin kasvojen yleisilme rentoutuu ja iho asettuu luonnollisemmin luuston päälle. Kun tähän lisätään turvotuksen poistuminen, piirtyvät esimerkiksi leukalinja ja poskipäät selkeämmin esille ja silmät näyttävät suuremmilta, sen sijaan, että ne painuvat turvotuksesta johtuen syvälle.

Parasympaattisen hermoston aktivointi tehostaa myös glykosaminoglykaanien (hyalurinohappo) kykyä sitoa itseensä vettä, joka parantaa sidekudosten kosteuspitoisuutta ja sidekudoskerrosten liukuvuutta toisiaan vasten, jolloin kasvojen lihasten liikelaajuudet paranevat ja ilme rentoutuu.

 

Tekniikka kosmeettisessa gua shassa

Kosmeettisessa gua shassa on omanlaisensa tekniikka, joka on syytä oppia oikein, jotta haluttuja tuloksia myös syntyy. Yleisimmät virheet kosmeettisessa gua shassa ovat liian voimakas ote (voima ei tuo lisää tehokkuutta vaan päinvastoin, se heikentää vaikutuksia), liian suuri kulma välineessä, tukiotteen puuttuminen tai vääränlainen tukiote sekä väärä tekniikka lymfan aktivoinnissa.

Yin Your Skin kurssien avulla opit pomminvarmat kosmeettisen gua shan perustekniikat ja pääset lisäksi suljettuun Facebook-ryhmään, jossa vastaan kaikkiin lisäkysymyksiin live-lähetyksessä ja jaan lisää vinkkejä säännöllisissä live-lähetyksissä. Lisäksi opit yin-joogaa ja meditaatiota, jotka tasapainottavat hermostoa ja koko kehoa, vaikuttaen myös ihon ulkonäköön. Opit kurssilla myös ihonhoidon tehokkaimmat tekniikat, sillä myös oikeanlaisella ulkoisella ihonhoidolla on paikkansa, vaikka saatatkin huomata, että tuotteiden tarve vähenee, kun lisäät rutiiniin sisältäpäin vaikuttavia tekniikoita. Voit ostaa kurssin täältä.

Kuvat Ina Nordbäck