Kiinalainen lääketiede

Bruksismin syyt ja itsehoito

Bruksismin taustalla olevat syyt liittyvät kiinalaisen lääketieteen mukaan Mahalaukun tai Sappirakon ja Maksan energioihin.

 

Bruksismi

Bruksismi tarkoittaa hampaiden yhteen puremista tai narskuttelua, joka aiheuttaa yleensä kipua leukaniveleen, niskaan, ohimoille ja pään alueelle. Purentalihasten kireys voi näkyä kasvojen iholla mm. turvotuksena, sameutena tai epäpuhtauksina. Jännitykset alentavat sidekudosten kosteuspitoisuutta, verenkiertoa ja nestekiertoa, jolloin happi ja ravinteet eivät pääse kulkeutumaan ihosoluille kunnolla ja ihosolujen uusiutuminen hidastuu.

Jännitykset ja sidekudosten alentunut kosteuspitoisuus hidastavat myös lymfajärjestelmän toimintaa, jolloin solujätteet ja ei toivotut aineet jäävät kudoksiin – aivan kuin akvaarion suodatin olisi tukossa. Bruksismista kärsivillä voi esiintyä myös aknea.

Bruksismin taustalla olevat syyt liittyvät kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta yleensä emootioihin. Tyypillisesti niiden nähdään liittyvän Mahalaukun ja Pernan tai Sappirakon ja Maksan energioihin*. Mahalaukun ja Pernan energian alle kuuluvat mm. huolehtimiseen, murehtimiseen ja omien tarpeiden ilmaisemiseen liittyvät asiat. Sappirakon ja Maksan energioihin liittyvät puolestaan päätöksenteko, visio omasta elämästä ja tulevaisuudesta sekä vihan ja turhautumisen tunteet ja niiden ilmaisu. Ymmärtämällä bruksismin taustalla olevia emotionaalisia syitä, voi oman tilanteen purkaminen olla helpompaa.

Purentalihasten käsittely kosmeettisella gua shalla helpottaa bruksismista johtuvaa kipua ja jännitystä sekä parantaa paikallisesti verenkiertoa, ihon aineenvaihduntaa ja hyödyttää myös lymfakiertoa. Positiivisia vaikutuksia voi huomata koko kasvoilla vähentyneenä turvotuksena ja ilmeen kirkastumisena. Purentalihaksia ei kuitenkaan kannata käsitellä vain paikallisesti, vaan hoitaa myös meridiaanikanavien varrella sijaitsevia muita lihaksia, joihin purentalihasten jännitykset usein vaikuttavat.

Vaikka purentalihasten täsmäkäsittely on tehokasta, vähintään yhtä tärkeää on rentouttaa koko kehoa, sillä bruksismista aiheutuvat jännitykset voivat ikävimmillään ulottua jopa lantionpohjaan asti.

*Kiinalainen lääketiede näkee sisäelimillä olevan paljon laajempia funktioita kuin länsimaisen lääketieteen mukaan. Tätä eroa korostetaan kiinalaisessa lääketieteessä kirjoittamalla sisäelimet isolla alkukirjaimella. Sisäelimiin liitetään kiinalaisessa lääketieteessä energeettisiä funktioita, henkisiä aspekteja ja tunne-elämää. Kun siis puhutaan vaikkapa Mahalaukusta, se ei tarkoita, että mahalaukussa olisi länsimaisesta näkökulmasta tarkasteltuna jotain vialla.

Bruksismin itsehoito

Kolme tärkeintä asiaa bruksismin hoidossa:

1. Hermoston rentouttaminen: kun sympaattisen hermoston tonus laskee, parasympaattisella hermostolla on tilaa toimia paremmin, jolloin keho palautuu ja uusiutuu. Hermoston rentouttaminen edistää aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta, tasapainottaa hormonitoimintaa, immuunijärjestelmän toimintaa ja ihon uusiutumista. Lihasjännityksistä on mahdotonta päästä eroon, jos hermosto on ylivirittyneessä tilassa.

2. Täsmähoito kireille lihaksille: kosmeettinen gua sha ja akupainanta vapauttaa jännityksiä, tekee tilaa sidekudoksiin ja parantaa niiden kosteuspitoisuutta sekä kudosten välistä liukukykyä. Solujen aineenvaihdunta ja lymfakierto vilkastuvat, iho uusiutuu paremmin, kasvot saavat kirkkautta ja purentalihasten kipu lievenee. Lisäksi hoito helpottaa usein bruksismiin liittyvää pää- ja niskakipua.

3. Koko kehon rentouttaminen: purentalihasten jännitykset voivat ulottua jopa lantionpohjaan saakka. Koko kehon rentouttaminen auttaa purkamaan kehoon varastoitunutta stressiä. Tietoinen syvärentoutus kehoa skannaamalla vapauttaa jännityksiä, joista arkielämässä ei ole välttämättä edes tietoinen.

 

Online workshop: bruksismin itsehoito

Bruksismin itsehoito online workshopissa autan sinua vapauttamaan purentalihasten jännitykset opettamalla tehokkaimmat itsehoidon metodit bruksismiin. Lopputuloksena lihasjännitykset vapautuvat, kasvot ja hermosto rentoutuvat ja koko kasvojen yleisilme kirkastuu ja virkistyy.

Kahden tunnin workshopin aikana opit myös millaisia syitä bruksismin taustalla on kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Tämä voi auttaa sinua tekemään syvempiä oivalluksia, mistä juuri sinun kohdallasi saattaa olla kyse.

Lisäksi opit purentalihasten täsmähoidon kosmeettisella gua shalla ja akupainannalla. Hoito vapauttaa purentalihasten jännityksiä, tekee kudoksiin lisää tilaa ja parantaa sidekudosten kosteuspitoisuutta sekä lymfanesteiden virtausta. Hoidossa ei keskitytä hoitamaan purentalihaksia vain paikallisesti, vaan hoidamme myös meridiaanikanavien varrella sijaitsevia muita lihaksia, joihin purentalihasten kireydet usein vaikuttavat. Lopputulos kirkastaa kasvojen yleisilmettä kokonaisvaltaisesti ja voi myös kohottaa kasvojen piirteitä.

Tämän lisäksi saat käyttöösi myös Yin Your Skin Deep Release syvärentoutusharjoituksen, sillä hermoston rentouttaminen on tärkeä osa bruksismin hoitoa. Deep Release on yoga nidra -tyylinen harjoitus, jossa kehoa skannataan läpi yksityiskohtaisesti ja keskitytään tietoisesti rentouttamaan kehon eri osia. Deep Release harjoitukseen yhdistyy suomalaisen pop-artistin ja säveltäjän IRENEn säveltämä taianomaisen kaunis sound healing äänimaisema.

Workshopissa tarvittavat välineet ovat puhdistusaine, hoitoneste ja kasvoöljy sekä Yin Your Skin Jalo kasvolasta (tai jokin muu gua sha väline, mutta Jalolla saat hoitoon parhaat tehot).

Bruksismin itsehoito online workshopin tallenne ja muut materiaalit ovat käytössäsi kuukauden ajan ostosta lähtien. Workshopin hinta on 95 €. Ilmoittaudu mukaan täältä.